Παγκόσμια υπερδύναμη - και - στην παραγωγή spam emails οι ΗΠΑ

Παγκόσμια υπερδύναμη - και - στην παραγωγή spam emails είναι οι ΗΠΑ, που ευθύνονται σχεδόν για ένα στα δύο ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποστέλλονται διεθνώς. Συνολικά, το 54% των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους τελευταίους έξι μήνες προήλθαν από δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις: τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Ενώ οι spammers στις ΗΠΑ ήταν πίσω από το 44% των παγκόσμιων αποστολών spam emails, η Ρωσία ακολούθησε στη δεύτερη θέση, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10%. Η Γερμανία κατέχει την τρίτη θέση στη λίστα, με σχεδόν το 8% των ανεπιθύμητων μηνυμάτων να προέρχονται από τη χώρα.

Στη λίστα των χωρών, που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή spam emails, ακολουθεί η Γαλλία, η οποία απέστειλε το 4% των παγκόσμιων ανεπιθύμητων email. Η Κίνα, μια άλλη παγκόσμια υπερδύναμη, ολοκληρώνει τη λίστα των πέντε κορυφαίων χωρών, που διανέμουν τα περισσότερα ανεπιθύμητα μηνύματα κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Παρά την ενίσχυση της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο από τη χώρα, λίγο περισσότερο από το 3% των ηλεκτρονικών μηνυμάτων spam προήλθαν από την Κίνα.

Άλλες χώρες, που στέλνουν συχνά ανεπιθύμητο ταχυδρομείο, είναι η Ιαπωνία, η Ουκρανία, η Βραζιλία, η Ισπανία και το Ιράν. Κάθε μία από αυτές τις χώρες αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των παγκόσμιων ανεπιθύμητων emails.

Εκβιασμοί

Τα ανεπιθύμητα emails είναι ούτως ή άλλως ενοχλητικά. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι τέτοια μηνύματα ενδέχεται να είναι επικίνδυνα και περιέχουν συνδέσμους, που οδηγούν σε ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος ή συνημμένα, που μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε η Atlas VPN, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 24.265 ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στάλθηκαν παγκοσμίως. Εξ αυτών, το ένα τρίτο (33%) δηλαδή 8.076 emails ήταν κακόβουλα. Η πλειοψηφία, ήτοι το 23% ή 5.699 ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ήταν επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Εν τω μεταξύ, 1.783 ή το 7% των ανεπιθύμητων μηνυμάτων emails ήταν εκβιασμός, ενώ το 594 ή το 2% ήταν απάτη.

Διαφημίσεις

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το ένα τέταρτο (25%) των κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαν τη μορφή διαφημίσεων (6.171 φορές μηνύματα emails). Άλλοι δημοφιλείς τύποι ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφορούσαν περιεχόμενο για ενήλικες (3.354), την υγεία (3.144) και τη χρηματοδότηση (2.267).

Συμβουλές προστασίας

Όλοι οι πάροχοι email διαθέτουν ενσωματωμένα φίλτρα spam για να αποκλείουν τυχόν ανεπιθύμητα μηνύματα, που ενδέχεται να έρχονται email σας. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος προστασίας δεν λειτουργεί πάντα.

Επομένως, είναι χρήσιμο οι χρήστες να γνωρίζουν άλλους τρόπους προστασίας από τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα καταστρέψουν τα εισερχόμενα, στη χειρότερη, ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να μολύνει τη συσκευή.

Προκειμένου να προστατευθούν από κακόβουλα ανεπιθύμητα μηνύματα η Atlas VPN συνιστά:

- Μην συμμετέχετε σε αλυσίδες. Τα προωθημένα ή αλυσιδωτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά εμφανίζουν τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των παραληπτών. Αυτό καθιστά τα άτομα, που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες, έναν εύκολο στόχο στους spammers, που ενδέχεται να χρησιμοποιούν τέτοιες λίστες email στις επιθέσεις τους.

- Να είστε προσεκτικοί κατά την υπογραφή αναφορών, καθώς αυτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή διευθύνσεων email για επιθέσεις.

- Χρησιμοποιήστε μια σύνθετη διεύθυνση email. Όσο πιο περίπλοκη είναι η διεύθυνση email σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να το μαντέψουν οι spammers. Αποφύγετε τις κοινές λέξεις και εκφράσεις, τις οποίες οι εγκληματίες είναι πιθανό να ακολουθήσουν.

- Διαγράψτε τα ανεπιθύμητα email, εάν τα λάβετε. Τέλος, εάν ένα ανεπιθύμητο email φτάσει στα κύρια εισερχόμενά σας, ξεφορτωθείτε αμέσως. Ποτέ μην κάνετε “κλικ” σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα που περιέχονται στο email, καθώς ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να μολύνει τη συσκευή σας”.

 

Επιστροφή...

Update cookies preferences