Η εξόρυξη κρυπτονονομισμάτων βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Τη σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την αλόγιστη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων επισημαίνουν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας τα οφέλη από την παρεμπόδιση εξόρυξης τους. Η Kaspersky απέτρεψε περισσότερες από 200 εκατ. προσπάθειες παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εξοικονομώντας με αυτήν τη διαδικασία το πιθανό ενεργειακό ισοδύναμο της τάξης των έως και 3.000 τόνων εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα το 2022.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια επιχείρηση, που καταναλώνει ενέργεια. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή bitcoin είναι ίση με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Σουηδίας.

Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος της παραγωγής κρυπτονομισμάτων συμβάλλει στην αυξανόμενη δημοτικότητα της κακόβουλης εξόρυξης ή cryptojacking – απειλών, που διεισδύουν στη συσκευή ενός χρήστη για κρυφή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Το θύμα μπορεί να μην γνωρίζει καν ότι κάποιος χρησιμοποιεί τους πόρους επεξεργασίας της συσκευής του για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, καθώς το κακόβουλο λογισμικό δρα με κρυφή λειτουργία.

Η υψηλή ισχύς, που καταναλώνεται κατά το cryptojacking, μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης της συσκευής, αλλά έχει και αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Σύμφωνα με την Kaspersky, η ποσότητα ενέργειας, που καταναλώνεται κατά την εξόρυξη, μπορεί να φτάσει τις 1,67 GWh - αρκετή ανάλογη ετήσια ενέργεια για να τροφοδοτήσει μια πόλη ή να φορτίσει 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αύξηση κατανάλωσης ενέργειας

Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία, η τάση αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων παραμένει. Το 2022, τα προϊόντα της Kaspersky απέτρεψαν 202.540.954 απόπειρες παράνομης χρήσης συσκευών για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Εάν μετατραπούν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον παγκόσμιο μέσο όρο, με βάση την εκτίμηση του Independent Energy Think Tank Ember, αποτρέπονταν οι εκπομπές μεταξύ 700 και 3.000 τόνων αερίων θερμοκηπίου (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Για παράδειγμα, εάν αυτή η ποσότητα ενέργειας καταναλωνόταν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί χρήστες θα έπρεπε να πληρώσουν $1.251.000, ενώ οι κάτοικοι της Δανίας, όπου η τιμή του ηλεκτρισμού είναι αυτήν τη στιγμή η υψηλότερη, θα έπρεπε να πληρώσουν $4.017.100 (σ.σ. το κόστος της ποσότητας ενέργειας ποικίλλει ανά χώρα).

“Ενώ ο κίνδυνος της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων για τις συσκευές των θυμάτων είναι γνωστός, οι επιπτώσεις αυτής της απειλής στο περιβάλλον δεν είναι τόσο προφανείς. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει η εξόρυξη, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ουσίες εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα”, αναφέρει η Kaspersky.

Μέτρα προστασίας

Για να αποφύγετε να χρησιμοποιηθεί μια προσωπική σας συσκευή για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η Kaspersky συνιστά στους χρήστες:

- Δώστε προσοχή στην απόδοση του υπολογιστή σας: εάν ο υπολογιστής σας παρουσιάζει καθυστέρηση και παγώνει, μπορεί να είναι σημάδι κακόβουλης δραστηριότητας.

- Ελέγξτε εάν η συσκευή σας ζεσταίνεται αισθητά - αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι γίνεται κάποια επεξεργασία, κάτι που είναι πολύ χαρακτηριστικό για τα crypto miners.

- Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας. Εάν είστε επιχείρηση, ένα εξειδικευμένο προϊόν εταιρικής ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο μπορεί να σας βοηθήσει. 

Επιστροφή...

Update cookies preferences